Onderzoek naar C2C-certificering verpakkingen

In oktober 2013 beleefden we met onze dispensers een wereldprimeur die vanaf dat moment Cradle tot Cradle worden geproduceerd. Aan het begin van 2014 staan we voor een nieuwe uitdaging en hopen we onze verpakkingsdozen voor het toiletpapier van Satino Black C2C te certificeren. Albert Mey,  Brand, Innovation & Research manager: “De functie van de verpakking blijft uiteraard elementair, maar wij willen onderscheidend zijn door duurzaamheid en design aan onze verpakking toe te voegen.”

Van Houtum heeft ter ondersteuning  van dit traject begin vorig jaar hulp gekregen van Bjorn de Koeijer (24), toen nog student en inmiddels afgestudeerd aan de Universiteit Twente,  Industrial Design Engineering. Hij had de opdracht om voor ons een C2C-verpakking te ontwikkelen die we mogelijk in de markt kunnen zetten bij de zogeheten Cash&Carry bedrijven.  

“En dat concept is uitstekend gelukt”, zegt Albert Mey. “We beschikken over een prachtig uitgewerkt, opvallend concept dat zowel C2C als ook mooi van design is.” De milieuvoordelen zijn talrijk. “Behalve onschadelijk te zijn voor mens en milieu, en volledige geschiktheid voor de technische en biologische kringloop, kan de winkelier meer dozen in het schap kwijt, en er is dus minder beslag op ruimte, zowel in de winkel als bij de koper. En wij kunnen besparen op vervoer, lees milieu, omdat er minder vrachtwagens nodig zijn.”

De kennis en kunde die Bjorn de Koeijer in zijn afstudeeropdracht, beloond met een 9, heeft opgedaan komt nu van pas in zijn tijdelijke vervolgopdracht om onze huidige verpakkingsdozen door het C2C-certificeringstraject te begeleiden. Bjorn de Koeijer: “Dat traject loop via onze leveranciers en ik begeleid en bied ondersteuning vanuit Van Houtum. Wij willen uiteindelijk gezamenlijk laten zien dat Cradle to Cradle, MVO en design hand in hand gaan. Daarin ligt een grote uitdaging.”

Verpakkingen worden meestal louter economisch bezien, vult Albert Mey aan. “Ze moeten zo goedkoop mogelijk  in hun functie voorzien. Wij willen onze Satino Black verpakkingen in 2014 nog meer toegevoegde waarde geven door ze C2C te certificeren én ze van een mooi design voorzien.” 

 

Fotobijschrift: Albert Mey, Brand, Innovation & Research manager (links) en C2C Packaging Innovator Bjorn de Koeijer willen de verpakkingen in 2014 C2C certificeren.