Planet

In de jaren ’60 zijn we als eerste tissuebedrijf in Europa oud papier gaan gebruiken als grondstof, toen nog vanwege de kosten. Inmiddels is de overtuiging dat een product dat na gebruik wordt weggegooid, zoals toiletpapier, altijd van gebruikte vezels gemaakt moet worden.

In 1998 is er een warmtekrachtcentrale op het fabrieksterrein gebouwd, zodat eigen stroom geproduceerd kan worden. Doordat de restwarmte tijdens energieopwekking hergebruikt kan worden in het productieproces komt dit ten goede  aan de energie-efficiëntie en daarmee ook ten goede aan het milieu. We behoren dan ook al jaren tot de wereldtop wat betreft zuinig energiegebruik.

Het hoofdkantoor en beide productielocaties bevinden zich in Swalmen. De fabriek ligt tussen een woonwijk en een landbouwgebied. WEPA Nederland houdt rekening met zijn buren en heeft een MVO-beleid dat er op gericht is dat er geen overlast is qua geluid en geur. Daarnaast zijn WEPA Nederland en rivier de Swalm al ruim 80 jaar buren; de rivier is onmisbaar bij de vervaardiging van hygiënepapier. Het water (onttrokken aan de Swalm) benodigd voor de productie van één rol toiletpapier zou zonder waterrecycling vijftien liter bedragen. Door het proceswater optimaal in kringloop te houden, bedraagt het verbruik slechts een halve liter. Uiteraard doet WEPA Nederland graag iets terug voor de natuur: WEPA Nederland creëert tussen de Swalm en de fabriek een groene corridor waarin vlinders, insecten en vogels zich helemaal thuis voelen.

In 2007 kregen we een mooie kans van de Kamer van Koophandel. We konden als proefbedrijf een Cradle to Cradle scan laten doen – in de aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 die in dat teken stond – en we grepen deze kans dan ook met beide handen aan. Het sloot immers naadloos aan bij onze missie: het met verantwoorde grondstoffen ontwikkelen van duurzame en innovatieve oplossingen in de toiletruimte. De uitkomst van de scan was zo interessant dat we het pad naar certificering voor onze Satino Black producten hebben gekozen. Het resultaat na enige heftige ontwikkelingsjaren is een Cradle to Cradle certificaat voor Satino Black handdoekjes en toiletpapier. Satino Black wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd, op basis van 100% oud papier. Het is het enige hygiënepapier ter wereld dat de keurmerken FSC® recycled, Europees Ecolabel en Cradle to Cradle mag voeren. 

Naast hygiënepapier bevat de Satino Black productlijn Cradle to Cradle gecertificeerde hand- en foamzeep, toiletbrilreiniger, alcoholgel en bijbehorende dispensers.

Heeft u een (mogelijk) alternatieve grondstof voor ons, dan horen wij heel graag van u! Kijkt u ook eens op de website van onze branchevereniging VNP voor  uitgebreide informatie rondom nieuwe grondstoffen voor de papier industrie.