Mijn wensenlijst

Scholieren onderzoeken afvalwater

Drie leerlingen van het Atheneum van Scholengemeenschap Sint Ursula te Horn hebben op de afdeling Procestechnologie een biologisch onderzoek gedaan naar een vlokmiddel dat ons afvalwater in de toekomst nog schoner moet maken. Een van de scholieren was Saskia Nijman, 16-jarige dochter van inkoper Rob Nijman. “Mijn vader heeft ons op het spoor van Van Houtum gezet. Meer dan eens komt hij van het werk thuis met grappige en gevarieerde verhalen. Op een gegeven moment dacht ik: waarom zouden we deze opdracht voor het vak biologie niet bij Van Houtum kunnen doen?”

Zo gezegd zo gedaan. Bij navraag bleek dat de afdeling Procestechnologie een helpende hand kon gebruiken voor een vlokmiddelentest. De leerlingen Tigran Khachatrjan, Jordy Kiggen en Saskia Nijman kregen een uitnodiging om een aantal dagen in het bedrijf te komen werken. “Dat hebben we met veel plezier gedaan”, licht Saskia toe. “De medewerkers hebben ons goed ontvangen.”

Het drietal testte 13 vlokmiddelen om uiteindelijk één middel te selecteren dat het aantal vervuilingseenheden, veelal bacteriën, in het afvalwater terug moet brengen. “Voor ons onderzoek hebben we een monster van het proceswater gehaald en vervolgens in een aantal voorronden de vlokmiddelen getest”, zegt Saskia. “Het middel Ecofix kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Daarmee kan Van Houtum een behoorlijk rendement halen wat schoner afvalwater oplevert en een aardige kostenreductie.

Eric van Hoof, senior procestechnoloog en begeleider van de groep, bevestigt het positieve resultaat van het biologisch onderzoek. “Er bestaat een gerede kans op een vermindering van 10 procent van de vervuiling van ons afvalwater. We monitoren op dit moment nog de uitkomsten.” De samenwerking met het drietal verliep uiterst prettig. “Het was boeiend om met deze leerlingen te filosoferen over Cradle to Cradle. Ze waren enthousiast, nieuwsgierig en stelden goede vragen. Onze aanwijzingen pikten ze heel makkelijk op.”

Het onderzoek is op school al beloond met 49 van de 60 te verdienen projectpunten. Voor de presentatie in mei is ook nog een aantal punten te verdienen. Saskia: “Zoals het er nu uitziet scoren we een 8 voor dit onderzoek en daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee.” Of Saskia straks verder gaat in de biologie is overigens zeer onzeker. “Ik ben beslist geen laborant, maar erfelijkheidswetenschappen of biomedische wetenschappen vind ik wel weer interessant. Het kan ook zijn dat ik voor een studierichting in de economie kies. Alle opties zijn nog open.”

 

Fotobijschrift: Senior procestechnoloog Eric van Hoof (links) en Saskia Nijman bij de waterzuivering. Het schoolproject levert mogelijk nog schoner afvalwater op.